Alcoholgel

Handen wassen zonder water en zeep.

Alcoholgel of handgel is een gel die gebruikt wordt om de handen te ontsmetten.  De concentratie alcohol in de gel moet voldoende hoog zijn om de handen effectief te kunnen desinfecteren.

Vanaf dat een alcoholgel meer dan 70% alcohol bevat, is het product effectief tegen de meeste bacteriën, microben en virussen. Maar hoe hoger het alcoholpercentage, hoe effectiever de werking! 

Handgel is ideaal om te gebruiken wanneer de handen ontsmet moeten worden, maar er geen water en zeep in de buurt is.

Hiernaast zie je de verschillende stappen die je moet ondernemen om de alcoholgel correct te gebruiken.

Kies hier uw favoriete alcoholgel

Alcoholgel met 70% of 85% alcohol?

Algemeen wordt aangenomen dat een alcoholgel met een alcoholpercentage van 70% voldoende sterk is tegen de meest voorkomende bacteriën, microben en virussen. 

De alcohol in de gel breekt de celwanden van bacteriën, microben en virussen af. Hierdoor worden de ziektekiemen gedood. 

Een hoger alcoholpercentage helpt bij de afbraak van de celwanden en zorgt voor een effectievere werking.

Alcoholgel of alcohol spray?

De desinfectie van beide producten is hetzelfde. De actieve bestanddelen in de handgel en alcohol spray zijn bij Gevirax hetzelfde. Beide producten bevatten alcohol, namelijk ethanol en isopropanol.

Alcoholgel wordt vaker gebruikt op vaste plaatsen. Op het werk aan je bureau bijvoorbeeld. Terwijl de alcohol spray zeer handig is om mee te nemen. De spray kan meegenomen worden in de handtas of rugzak.

Mogen kinderen ook handgel gebruiken?

Er is geen wettelijke richtlijn die bepaalt wat de minimumleeftijd van kinderen moet zijn om handgel te gebruiken.

Het is echter wel belangrijk dat het aanbrengen van de alcoholgel gecontroleerd gebeurd. De meest voorkomende problemen bij kinderen zijn dat het product in de ogen terecht komt of een hoeveelheid product wordt ingeslikt.

Let er als ouder dus goed op dat de gel buiten het bereik van kleine kinderen wordt bewaard. En dat de handen van uw kind goed droog zijn na het uitwrijven van de gel.

Gebruik

 

Het gebruik van alcoholgel wordt voornamelijk aangeraden wanneer er geen water en zeep ter beschikking is. Het gebruik ervan is eenvoudig:

  1. Pomp het product op je handpalm.
  2. Wrijf je handen samen.
  3. Wrijf de alcoholgel uit over je handpalm, handrug en vingers totdat je handen droog zijn.
  4. Blijf uit de buurt van vlammen of gasbranders tijdens het aanbrengen van de alcoholgel.

Alcoholgel is niet effectief als het gebruikt wordt op zichtbaar vuile handen. Zorg steeds dat je handen zichtbaar proper zijn voordat je het product aanbrengt.